Finansiering attefallshus

Vilka lån passar dig bäst?

Identifiera vilken typ av lån du behöver. Du har vanligtvis två val. Tillbringa lite tid att identifiera vilken du vill ha innan du börjar titta på attefallshus:

Tomtlån. Med detta lån kan du köpa marken, men det kommer inte att finansiera köpet av attefallshuset. Detta är ett idealiskt lån om du är villig att vänta ett tag innan du bygger eller köper attefallshus.

Byggnadslån. Detta lån är ett kortfristigt lån, som oftast bara håller ett år. Det är idealiskt om du har hittat en byggare och har ditt attefallshus planerat färdigt eller om du har hittat en leverantör av attefallshus som du bestämt dig för

Snygga till din kreditvärdighet

Din kredit ska vara så bra som möjligt innan du ansöker om ett lån, så om du har möjlighet slå ihop lån och försök att betala av en del krediter innan du ansöker om lånelöfte.

Hitta rätt bank

Kontakta din bank först och diskutera hur mycket du vill låna. Det kan vara mycket svårt att hitta finansiering om det inte finns någon byggnad på tomten sen innan. Var noga med att besöka fler banker innan du bestämmer vem du ska låna av.

Undersök också online långivare. Online utlåningsmarknaden har exploderat nyligen, och du kanske kan hitta finansiering från en online långivare. Om du inte har något hus på tomten sen innan kan det vara svårt att få lån av online långivare det vanliga är att bara Svenska storbanker lånar pengar till attefallshusbygge på tom tomt.

Jämför lånelöftena

Om tomten är obebodd kommer ditt lån troligtvis att ha en högre ränta än vad du kan få för en vanlig bostadslån. Ändå bör du jämföra erbjudanden från flera långivare så att du hittar den som erbjuder de bästa villkoren.

Jämför ränta, samt lånets längd och eventuella förskottsbelopp.

Kontantinsats

Spara till en större kontantinsats. I stället för den vanliga 20 % kontantinsatsen som krävs för ett köp, kan du behöva spara upp till 25 %. Du bör kontrollera din ekonomi för att se om du har så mycket pengar.